Friderika
9 °C
18 °C

Szlovákia nem enged a nyelvtörvény ügyében

2009.08.31. 12:45 Módosítva: 2009.08.31. 18:49
A szlovák kulturális miniszter hétfői nyilatkozata szerint nem hátrálnak meg a vitatott nyelvtörvény ügyében, mivel meggyőződésük, hogy igazuk van. A büntetések szabályozása a budapesti szlovák nagykövet szerint az EBESZ kisebbségügyi főbiztosa szerint szintén összhangban van a nemzetközi standarddal, de Vollebaek körültekintő alkalmazást javasolt.

"Meggyőződésem, hogy nekünk van igazunk. Részünkről ez az ügy be van fejezve" - jelentette ki Marek Madaric szolvák kulturális miniszter hétfőn Pozsonyban a vitatott államnyelvtörvényről. Nem hátrálnak meg, és Robert Fico miniszterelnök is ezt az álláspontot fogja képviselni a magyar partnerével tervezett találkozón, tette hozzá.

A miniszter szerint a kulturális tárca az év végéig kidolgozza a törvény végrehajtásához szükséges módszertani utasításokat, addig a jogszabály megsértését nem fogják büntetni, csak figyelmeztetik az érintetteket. Az államnyelvtörvény megsértéséért akár ötezer eurós pénzbüntetés is kiszabható. A büntetést írásos figyelmeztetésnek kell megelőznie.

Madaric kifejtette: a módszertani végrehajtási utasításokat egyeztetni fogják Knut Vollebaekkel, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosával, és készek figyelembe venni Vollebaek ajánlásait. A törvény megváltoztatására vonatkozó magyar kérés teljesítését viszont egyértelműen kizárta.

A miniszter megerősítette: a módszertani utasítások nem fogják tartalmazni a sokat vitatott "nyilvános érintkezés" kifejezés meghatározását, pontosítását, mert ez a kifejezés, érvelt Madaric, csak két címben, és nem a törvény szövegében található.

Szerintük megfelel a nemzetközi normáknak

A szlovákiai államnyelvtörvény kedden életbe lépő módosítása Knut Vollebaek, az EBESZ kisebbségügyi főbiztosa szerint összhangban van a nemzetközi normákkal, jelentette ki hétfői sajtótájékoztatóján Peter Weiss budapesti szlovák nagykövet.

A módosítás kompatibilis a szlovák köztársaság kisebbségi keretegyezményben, valamint a regionális vagy kisebbségi nyelvek chartájában foglalt kötelezettségeivel is, tette hozzá. A törvény előkészítése már 2008-ban elkezdődött, ezért a nagykövet véleménye szerint semmiképpen sem tekinthető úgy, hogy azt célzatosan időzítették volna.

Kitért arra is, hogy a „sokat vitatott büntetések” szabályozása a főbiztos szerint szintén összhangban van a nemzetközi standarddal, de Vollebaek körültekintő alkalmazást javasolt.