Fábián, Sebestyén
-1 °C
7 °C

Törökország otthont adna Irán és a hatok tárgyalásainak

2009.09.13. 15:32

Törökország bejelentette vasárnap, hogy kész megrendezni Irán és a hat nagyhatalom (Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Franciaország, Nagy-Britannia, Németország) képviselőinek találkozóját, amelyen az iráni atomprogramról tárgyalnának a felek. A Teheránban tartózkodó Ahmet Davutoglu török külügyminiszter az iráni hírügynökség szerint kijelentette, hogy a tárgyalásokhoz jó alapot biztosítanak a nemrég benyújtott iráni javaslatok. A külügyminiszter reményét fejezte ki, hogy a konzultációk a lehető leghamarabb megkezdődnek.

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök vasárnap ismét leszögezte, hogy országa hajlandó tárgyalni, de elidegeníthetetlen jogairól nem mond le, amin valószínűleg azt értette, hogy a nemzetközi nyomás dacára sem állítják le az urándúsítást. "Az iráni nemzet szempontjából nézve a nukleáris ügy le van zárva" - mondta a helyi sajtó szerint a teheráni brit nagykövetnek az elnök. "A békés célú nukleáris technológia birtoklása határozottan joga az iráni nemzetnek, és nem fog tárgyalni elidegeníthetetlen jogairól" - jelentette ki Ahmadinezsád.

Irán nagy nemzetközi kérdésekről is szeretne tárgyalni. A múlt hét szerdáján Bécsben előterjesztett egy javaslatot, amelyben a közel-keleti feszültséget, az ENSZ Biztonsági Tanácsának átalakítását, új nemzetközi rend létrehozását indítványozta fő témákként. Csak annyiban tért ki a fegyverkezés kérdésére, hogy összekapcsolta "a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozását a világ nukleáris hatalmainak leszerelésével".