Szilárda
2 °C
6 °C
Index - In English In English Eng

Az EU-tagállamok visszaküldik nagyköveteiket Hondurasba

2009.09.26. 19:21
Az európai uniós országok visszaküldik nagyköveteiket Hondurasba, hogy segítsenek megoldást találni a Manuel Zelaya államfő elűzésével kialakult válságra - jelentette be a soros EU-elnök Svédország.

Szombaton kiadott közleményében a svéd elnökség rámutatott, hogy a nagykövetek visszautazásáról szóló döntés jelentős lépés az alkotmányos rend és a demokrácia helyreállításának elősegítésében, de ez nem jelenti a hatalmat ténylegesen gyakorló hondurasi kormány elismerését.

Négy EU-tagállamnak - Franciaországnak, Spanyolországnak, Olaszországnak és Németországnak - van nagykövetsége Tegucigalpában. Júliusban mind a négy ország hazarendelte nagykövetét tiltakozásul amiatt, hogy katonai puccsal megbuktatták és elűzték Hondurasból az államfőt. A köztársasági elnöki tisztségre ideiglenesen Roberto Micheletti házelnököt választotta meg a parlament.

Zelaya hétfőn váratlanul hazatért, és azóta is Brazília tegucigalpai nagykövetségén rejtőzködik. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken óva intette Micheletti kormányát, hogy bármilyen módon megpróbálja megsérteni a brazíliai nagykövetség diplomáciai mentességét. A válság rendezésére azonban felcsillant a remény, ugyanis mindkét fél - Zelaya és Micheletti - egyaránt kijelentette, hogy kész párbeszédet folytatni.