2024. július 14. 21:00
Spanyolország
Anglia

Tizenhét rendőrt öltek meg a maoista lázadók Indiában

2009.10.08. 19:00 Módosítva: 2009.10.08. 19:05

Maoista lázadók tizenhét rendőrt öltek meg csütörtökön a nyugat-indiai Maharástra szövetségi államban, jelentette az indiai média. A PTI hírügynökség szerint a lázadók Lihari település rendőrőrsét kerítették be és támadták meg. Indiai tévécsatornák szerint a felkelők létszáma 150-200 között lehetett, és órákig tartó heves tűzpárbajt vívtak a rendőrökkel.

Az indiai kormány előző nap felszólította a lázadókat az erőszakos cselekmények beszüntetésére, ellenkező esetre pedig nagyszabású hadművelettel fenyegette meg őket. A felszólítás közvetlen kiváltó oka az volt, hogy a maoista felkelők néhány nappal korábban lefejeztek egy rendőrt a keleti országrészben.

India huszonkilenc szövetségi állama közül 1967 óta húszban ütötte fel a fejét a maoista lázadás. A szélsőbaloldali gerillák azt állítják, hogy a szegények és földtelenek nevében viselnek háborút az állam ellen. Létszámukat tíz- és húszezer közé teszik, az ország 600 megyéje közül 165-öt vontak különböző mértékben az ellenőrzésük alá. Ezek között ásványkincsekben gazdag területek is találhatók, a lázadók jelenléte viszont elriasztja a befektetőket. A felkelők védelmi pénzeket is kizsarolnak vállalatoktól.

Indiai sajtójelentések szerint a kormány rövidesen rendfenntartók tízezreit vezényli ki a fegyveres lázadás leverésére. Az újdelhi belügyminisztérium szóvivője ezt csütörtökön nem erősítette meg, de a felkelés által leginkább sújtott három szövetségi állam rendőri vezetői azt mondták, utasítást kaptak arra, hogy készüljenek fel a csapásmérésre.