Jenő
11 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Súlyos bányabaleset Kínában, tizenkét halott

2009.10.15. 08:25

Legkevesebb tizenkét bányász életét vesztette egy északnyugat-kínai szénbányában bekövetkezett robbanásban. A baleset a Ninghszia-Huj autonóm területhez tartozó Sicujsan (Shizuishan) bányájában történt. Helyi idő szerint délelőtt még két bányászt kerestek, hetet kórházban ápoltak, közülük egyet súlyos, életveszélyes sérülésekkel.

Vej Li-jang (Wei Liyang), a térségi munkafelügyeleti hivatal vezetője elmondta, hogy a 22 bányász éppen dinamitot használt a sziklák robbantásához, amikor szerdán késő este bekövetkezett a tragédia. Csak egy bányász maradt sértetlen. Négy ember azonnal meghalt, négy a kórházban. További négy holttestre ma délelőtt találtak rá. A mentők 150 méteres körzetben keresik az eltűnteket, de rendkívüli elővigyázatossággal, mivel - mint kiderült - a föld alatt lévő dinamit egy része nem robbant fel. A térségi kormányzat megkezdte a baleset körülményeinek felderítését.

Tavaly októberben ugyanebben a bányában hasonló baleset történt. Akkor 16-an vesztették életüket, és 48-an sérültek meg. A bányát üzemeltető Tafeng (Dafeng) cég Kína egyik legnagyobb bányaipari vállalatának, a Senhua (Shenhua) csoportnak a tulajdona.