Szilvia
11 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Kadhafi fia lett Líbia Népi Vezetője

2009.10.17. 15:56

A líbiai vezető fiát nevezték ki egy törzsi, politikai és üzleti vezetőkből álló csoportosulás koordinátorává, amely az ország második legfontosabb posztja - jelentette a helyi sajtó pénteken. Az ugyan nem világos, hogy mi is pontosan Szaif al-Iszlám hatalmi jogköre, ám a Népi Vezetés, a parlamentet és a kormányt is magába foglaló vezető népi gyűlések élére történt kinevezése - amennyiben megerősítést nyer - annak jele, hogy apja őt szemelte ki politikai hatalma örököséül.

A Reuters brit hírügynökség tripoli politikai forrásokat idézve azt írja, hogy várakozások szerint a reformista hírében álló Szaif egy új alkotmányt javasol majd, amelyet a parlamentként működő Általános Népi Kongresszusnak kell jóváhagynia.

Az észak-afrikai országnak 1977 óta nincs alkotmánya és minden politikai pártot betiltottak, a hatalmat az úgynevezett népi gyűlések gyakorolják.

Moammer Kadhafi a hónap elején már fellépett fia érdekében, olyan posztot helyezve kilátásba számára, "amely lehetővé teszi, hogy Líbia érdekében fejtse ki tevékenységét". Kadhafi hozzáfűzte, hogy Szaif megtisztítja majd országát a széleskörű korrupciótól, amire az államszerkezet képtelen.

Szaif az elmúlt három esztendőben lefektette a Líbia jövője elnevezésű programot, amelyben 70 milliárd dollárt fordítanának az elhanyagolt infrastruktúra fejlesztésére, és amellyel ösztönöznék a lakosságot egy olyan civil társadalom felépítésére, amelyben független lesz az igazságszolgáltatás és a média.

Különösen népszerűvé vált, amikor az ország egyes vezető tisztségviselőit támadta, akiket "kövér macskák"-ként emlegetett.