Cecília
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Tiltakozás az olasz maffia hulladéksüllyesztése ellen

2009.10.24. 20:50
Több mint húsz éve gyanítják, hogy az olasz maffia veszélyes hulladékokkal teli hajókat süllyeszt el a Földközi-tengeren, az olasz hatóságok csak szeptember közepén találták erre bizonyítékot.

Nagyjából ezer ember vett részt szombaton azon az olaszországi tüntetésen, amelyen azonnali intézkedést követeltek a maffia által elsüllyesztett veszélyes hulladékok ügyében. A hatóságok évek óta gyanítják, hogy az olasz maffia radioaktív és más veszélyes hulladékkal teli hajókat süllyesztett el a Földközi-tengeren, de csak egy hete találták meg erre az első bizonyítékot.

"Az államnak elsődleges feladatának kellene tekintenie az ügyet, megvizsgálni a szennyezett területeket, és megtisztítani azokat" - jelentette ki a Legambiente nevű természetvédelmi szervezet elnöke. Az Amantea városában felvonult nagyjából ezer tüntető azonnali intézkedéseket követelt az olasz kormánytól, valamint, hogy pénzzel segítsék és támogassák az ügyben vizsgálódó bíróságokat.

Bár már több mint húsz éve gyanítják, hogy az olasz maffia veszélyes hulladékokkal teli hajókat süllyeszt el a Földközi-tengeren, az olasz hatóságok csak szeptember közepén találták erre bizonyítékot, az egyik elsüllyesztett hajót. A Cunsky nevű 110 méteres hajó ötszáz méteres mélységből került elő, 28 kilométerre Calabria partjaitól. A hajón 120 hordónyi radioaktív hulladék van.

A Cunsky helyét a calabriai maffia egyik kiugrott tagja árulta el az olasz hatóságoknak. Francesco Fonti egy bíró előtt nyilatkozva bevallotta, hogy ő süllyesztette el a járművet 1992-ben. Olasz ügyészek elmondása szerint a maffia még 31, veszélyes hulladékkal teli hajót süllyesztett a tengerfenékre. Fonti állítása szerint a hulladékok európai gyógyszergyáraktól érkeztek a maffiához, amely kétmillió és húszmillió dollár közötti összeget kapott egy-egy hajó elsüllyesztéséért.