Jolán
2 °C
4 °C

Megölte magát cellájában az új Vörös Brigádok egyik tagja

2009.11.01. 19:47

Olaszországi börtöncellájában öngyilkos lett az új Vörös Brigádok nevű szélsőbaloldali szervezet egyik tagja, jelentette vasárnap az ANSA olasz hírügynökség.

Diana Blefari Melazzit felakasztva találták meg római börtöncellájában. Olaszország Legfelsőbb Bírósága a múlt héten hagyta jóvá a nőre kiszabott életfogytiglan tartó börtönbüntetést. Az ítélet szerint a nő 2002. márciusában megölte az akkori kormányzati jogtanácsadót, Marco Biagit. A politikus elleni merényletben Melazzin kívül három további ember is részt vett, az ügyben mindegyiküket életfogytiglan tartó büntetésre ítélték. A gyilkosságért a felelősséget a Vörös Brigádok a Harcoló Kommunista Pártért nevű szervezet vállalta magára.

A csoport az eredeti Vörös Brigádok utódszervezetének tartja magát. A Vörös Brigádok az 1970-es években forradalmi marxista-leninista államot akartak létrehozni fegyveres harc eredményeképp. Küzdelmükben a csoport tagjai több gyilkosságot követtek el. Leghíresebb akciójuk talán a korábbi kereszténydemokrata kormányfő, Aldo Moro elrablása és meggyilkolása volt 1978-ban.