Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bosznia nem adja ki a szerbgyilkos Glavast

2009.11.02. 15:20

A szarajevói bíróság másodfokon is úgy döntött, hogy Bosznia-Hercegovina nem adja ki Horvátországnak az ott háborús bűnök miatt elítélt Branimir Glavas parlamenti képviselőt, mert boszniai állampolgársága nem kérdőjelezhető meg.

Az 1956-ban Horvátországban született szélsőjobboldali képviselőt május 8-án távollétében tíz év börtönre ítélte egy zágrábi bíróság szerb civilek ellen elkövetett háborús bűnök miatt. Az egy éve bosznia-hercegovinai állampolgársággal is rendelkező Glavas azonban az ítélethirdetés elől a szomszédos országba menekült.

Az illetékes szarajevói bíróság már június végén, első fokon is a kiadatás megtagadása mellett döntött, és most ez a határozat nyert megerősítést. Arra, hogy Glavast mégis átadják Horvátországnak, az egyetlen lehetőség az lenne, ha mindkét országban módosítanák az ide vonatkozó törvényt.

A volt tábornok Eszék védelmét irányította a délszláv háborúban, és a helyi média szerint "élet és halál ura" volt a Dráva-parti városban.