Valér
-2 °C
0 °C

Követségekre támadnak a holland házfoglalási törvény ellenzői

2009.11.02. 10:55

Hollandia több külföldi nagykövetségének épületében kárt tettek a napokban ismeretlenek, akik a gyanú szerint a házfoglalókat kemény börtönbüntetéssel sújtó új törvény ellen tiltakoznak.

Múlt hét pénteken a berlini holland nagykövetséget érte támadás, egy körülbelül tízfős, feketébe öltözött emberekből álló csoport téglákkal és festékbombákkal dobálta meg a konzulátust. Derk Oldenburg, helyettes nagykövet szerint tízezer eurós kár keletkezett a neves építész, Rem Koolhaas tervezte épületben, jelentette a De Telegraaf című holland napilap hétfőn. A diplomata szerint a támadásnak köze lehetett a szigorú törvény meghozásához.

Hasonló incidensek történtek a sajtó értesülései szerint ausztriai, csehországi és észtországi holland diplomáciai képviseleteknél is.

A holland képviselőház múlt héten fogadta el azt a jogszabályt, amelynek értelmében az önkéntes házfoglalók akár kétéves börtönbüntetéssel sújthatók. Eddig az egy évnél régebben üresen álló épületek elfoglalását nem büntették, csak a zárak feltörését, legalábbis, ha az elkövetőt tetten érték.