Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Phenjan tárgyalni akar Washingtonnal

2009.11.02. 07:11

Az észak-koreai külügyminisztérium felszólította hétfőn Washingtont, hogy kezdjen közvetlen kétoldalú tárgyalásokat Phenjannal a két ország ellenségességének a megszüntetése és a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítése érdekében. A külügyi tárca közleményét a KCNA észak-koreai hivatalos hírügynökség idézte. A minisztérium ebben emlékeztetett arra: Phenjan korábban készségét fejezte ki, hogy az Egyesült Államokkal folytatott konzultációk kimenetelétől függően részt vesz majd a többoldalú tárgyalásokon, akár hathatalmi keretek között is.

"Most az Egyesült Államokon a sor, hogy bátor döntést hozzon" - áll a külügyi közleményben. A dokumentum szerint amennyiben az Egyesült Államok még mindig nem kész tárgyalni Észak-Koreával, akkor Phenjan "saját útját fogja járni". Kim Dzsong Il, a sztálinista ország vezetője még október elején jelentette be, hogy Észak-Korea hajlandó visszatérni az atomfegyvereinek leszereléséről szóló hathatalmi tárgyalásokhoz, de előbb kétoldalú tárgyalásokat akar folytatni az Egyesült Államokkal.

A 2003-ban elkezdődött hathatalmi tárgyalásokkal az a célja az Egyesült Államoknak, Oroszországnak, Japánnak, Dél-Koreának és a házigazda Kínának, hogy Phenjan energetikai segélyért cserébe adja fel atomprogramját. Az alkudozás többször megszakadt, legutóbb idén áprilisban hagyta ott a tárgyalóasztalt Észak-Korea, mert az ENSZ Biztonsági Tanácsa szankciókkal sújtotta egy rakétakísérlete miatt.