Bernát, Felícia
EUR 384,41 Ft
USD 363,63 Ft
7 °C
31 °C

Az Afrikai Unió szankciókat vezetett be Guineával szemben

2009.11.08. 10:56

Büntetőintézkedéseket határozott el az Afrikai Unió (AU) a guineai katonai junta ellen egy ellenzéki tüntetés szeptemberben történt véres leverése miatt. Mint Ramtane Lamamra, az AU békéért és biztonságért illetékes biztosa Addisz-Abebában, az AU és Madagaszkár közötti tárgyalások szünetében közölte, a szankciók között szerepel a juntatagok külföldi bankszámláinak befagyasztása és utazási korlátozások elrendelése velük szemben. Az érintettek nevét tartalmazó listát továbbították az AU tagországainak, valamint az Európai Uniónak és az ENSZ Biztonsági Tanácsának.

A szeptember végi ellenzéki tüntetés brutális leverésekor több mint 150 ember vesztette életét. A biztonsági erők, köztük az elnöki gárda alakulatai, szemtanúk tanúsága szerint számos nőt megerőszakoltak.

A Nyugat-afrikai Gazdasági Közösség (ECOWAS) már októberben felfüggesztette Guinea tagságát a szervezetben, és fegyverembargót rendelt el vele szemben. Az EU is szankciókat határozott el. A szeptemberi vérengzést világszerte elítélték, az ENSZ vizsgálatot rendelt el annak megállapítása céljából, hogy a hatósági fellépés során történtek-e háborús bűncselekmények.

Moussa Camara, a junta vezetője, aki Lansana Conte volt guineai elnök halála után tavaly decemberben vértelen államcsínyt hajtott végre, a hadseregen belüli "fékezhetetlen elemeket" tett felelőssé a Conakryban lezajlott vérfürdőért.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás