Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Tízezrek tüntettek Okinaván Obama látogatása előtt

2009.11.08. 13:31

Néhány nappal Barack Obama amerikai elnök látogatása előtt több ezren tüntettek vasárnap Okinaván, követelve a Japán déli szigetén fekvő amerikai haditengerészeti támaszpont elköltöztetését. A részvevők, akik számát a szervezők 21 ezerre becsülték, azt követelték, hogy a Ginovan városának központjában működő Futenma bázist zárják be, anélkül, hogy egy másikat nyitnának helyette. "Felszólítom Hatojama Jukio miniszterelnököt, mondja meg Obama elnöknek, hogy Okinavának nincs szüksége újabb amerikai támaszpontra" - mondta a tüntetőkhöz intézett beszédében Iha Joicsi, Ginovan polgármestere.

A 2006-ban aláírt amerikai-japán megállapodás értelmében Futenmát bezárják, de 2014-ig helyette egy másik amerikai támaszpontot nyitnak a sziget egy távolabbi pontján, Henokóban. A megállapodás, amely éveken át zajló kemény tárgyalások eredményeként született meg, egy szélesebb terv része. A terv célja az Okinaván állomásozó amerikai erők átszervezése, mintegy 8 ezer haditengerésznek a csendes-óceáni Guam szigetére vezénylése. Robert Gates amerikai védelmi miniszter felszólította Japánt, hogy a tervet még Obama november 12-én kezdődő látogatása előtt fogadja el.

Az új okinavai bázis létesítése körüli viszály azzal fenyeget, hogy megterheli az amerikai-japán katonai szövetséget, amely kulcsfontosságú két, Japánnal szomszédos ország, a kiszámíthatatlan Észak-Korea és a megerősödő Kína miatt. A Tokiótól mintegy 1600 kilométerre délre fekvő Okinaván tartózkodik a Japánban állomásozó 47 ezer főnyi amerikai fegyveres erőnek több mint fele. A támaszpont mellett élők rendszeresen panaszkodnak a katonák által elkövetett bűncselekményekre, zajra, balesetekre. Az új japán miniszterelnök választási kampányában azt követelte, hogy az amerikai támaszpontot költöztessék el Okinaváról.