Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tízezrek tüntettek Okinaván Obama látogatása előtt

2009.11.08. 13:31

Néhány nappal Barack Obama amerikai elnök látogatása előtt több ezren tüntettek vasárnap Okinaván, követelve a Japán déli szigetén fekvő amerikai haditengerészeti támaszpont elköltöztetését. A részvevők, akik számát a szervezők 21 ezerre becsülték, azt követelték, hogy a Ginovan városának központjában működő Futenma bázist zárják be, anélkül, hogy egy másikat nyitnának helyette. "Felszólítom Hatojama Jukio miniszterelnököt, mondja meg Obama elnöknek, hogy Okinavának nincs szüksége újabb amerikai támaszpontra" - mondta a tüntetőkhöz intézett beszédében Iha Joicsi, Ginovan polgármestere.

A 2006-ban aláírt amerikai-japán megállapodás értelmében Futenmát bezárják, de 2014-ig helyette egy másik amerikai támaszpontot nyitnak a sziget egy távolabbi pontján, Henokóban. A megállapodás, amely éveken át zajló kemény tárgyalások eredményeként született meg, egy szélesebb terv része. A terv célja az Okinaván állomásozó amerikai erők átszervezése, mintegy 8 ezer haditengerésznek a csendes-óceáni Guam szigetére vezénylése. Robert Gates amerikai védelmi miniszter felszólította Japánt, hogy a tervet még Obama november 12-én kezdődő látogatása előtt fogadja el.

Az új okinavai bázis létesítése körüli viszály azzal fenyeget, hogy megterheli az amerikai-japán katonai szövetséget, amely kulcsfontosságú két, Japánnal szomszédos ország, a kiszámíthatatlan Észak-Korea és a megerősödő Kína miatt. A Tokiótól mintegy 1600 kilométerre délre fekvő Okinaván tartózkodik a Japánban állomásozó 47 ezer főnyi amerikai fegyveres erőnek több mint fele. A támaszpont mellett élők rendszeresen panaszkodnak a katonák által elkövetett bűncselekményekre, zajra, balesetekre. Az új japán miniszterelnök választási kampányában azt követelte, hogy az amerikai támaszpontot költöztessék el Okinaváról.