Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az Interfax bocsánatot kért a lengyel külügyminisztertől

2009.11.10. 18:12

Bocsánatot kért az Interfax orosz hírügynökség a lengyel külügyminisztertől, amiért hibásan idézte a politikus egy múlt heti washingtoni felszólalását. A bocsánatkérésről maga a miniszter számolt be kedden egy rádióinterjúban. Radoslaw Sikorski azt mondta, örül, hogy a hírügynökség elismerte a hibáját.

Az Interfax olyan kijelentést adott a washingtoni stratégiai tanulmányok központjában (CSIS) felszólaló lengyel külügyminiszter szájába, amelyet Sikorski a hivatalos lengyel tiltakozás szerint soha nem mondott. A tudósításban egyenes idézetben szerepelt a Sikorskinak tulajdonított kijelentés, amely így hangzott: "Kívánjuk, hogy legyenek amerikai katonák országunkban, pajzsként egy orosz agresszióval szemben".

Az orosz sajtó széltében-hosszában idézte a kijelentést, és az orosz külügyminisztérium is reagált rá, igaz, Szergej Lavrov külügyminiszter és Andrej Nyesztyerenko külügyi szóvivő egyaránt feltételes módban fogalmazott, utalva rá, hogy Moszkva még vizsgálja a hírügynökségi jelentés hitelességét.

A lengyel kormány "tudatos manipulációval" vádolta, és helyreigazításra szólította föl a hírügynökséget. Nyugati hírügynökségek jelentése szerint Sikorski arról beszélt Washingtonban, hogy a kelet-európai rakétavédelmi tervek törlése ellenére amerikai stratégiai támogatásra lenne szükség a térségben.