Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szaúd-Arábia blokád alá vonta a jemeni partokat

2009.11.10. 19:03

Az észak-jemeni konfliktus további kiszélesedésének jeleként Szaúd-Arábia kedden tengeri blokád alá vonta Jemen vörös-tengeri partvidékét. Az intézkedésről a szaúdi kormány egyik tanácsadója tett bejelentést Rijádban. Elmondása szerint utasították a haditengerészetet, hogy minden gyanús hajót kutassanak át Jemen nyugati partjainál.

A szaúdi hadsereg korábban légicsapást mért az észak-jemeni síita (zaidita) lázadók állásaira, és fölszólította őket, hogy vonuljanak vissza az ország belsejébe. Rijádban attól tartanak, hogy a jemeni lázadás átterjedhet a szomszédos - szintén síiták lakta - szaúdi területre.

Irán - a jemeni síita lázadók támogatója - előzőleg figyelmeztette a térség országait, hogy ne avatkozzanak be Jemen belügyeibe. A jemeni kormány tudatta, hogy célja a lázadók megsemmisítése; ennek fényében Szanaa valószínűleg üdvözli a szaúdi lépést.

A jemeni síita lázadók - akiket vezérük, Abdel-Málik al-Húszi klánja után húsziknak is neveznek - néhány hónapja ismét harcot vívnak a szanaai kormány ellen. Először 2004-ben fogtak fegyvert arra hivatkozva, hogy úgy érzik, politikai, gazdasági és vallási kirekesztés sújtja őket a szaúdi és nyugati támogatást élvező szanaai kormány részéről.