Auguszta
-7 °C
0 °C

Fidesz: Andor a legsúlytalanabb biztosjelölt

2009.11.11. 11:08 Módosítva: 2009-11-11 11:29:11
A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja nem támogatja Andor László uniós biztosi jelölését - közölte a Szájer József vezette képviselőcsoport. A fideszes EP-képviselők úgy vélik, hogy Andor jelölésénél nem a rátermettség, hanem Gyurcsány Ferenchez és Bajnai Gordonhoz fűződő személyi kapcsolata volt mérvadó.

A Fidesz EP-képviselőcsoportjának közleményük szerint Andor László nem rendelkezik sem közigazgatási, sem politikai, sem európai uniós tapasztalattal, "személye mind belföldön, mind az Európai Unióban ismeretlen". Andor Lászlót "az egyik legsúlytalanabbnak" tekintik a 27 biztosjelölt közül, és szerintük ezért alkalmatlan a magyar érdekek képviseletére.

A magyar biztosjelölt a londoni székhelyű Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) igazgatósági tagja.

A fideszes EP-képviselők úgy vélik, hogy Andor jelölése során nem rátermettsége, hanem Gyurcsány Ferenchez és Bajnai Gordonhoz fűződő személyi kapcsolatai voltak mérvadóak.

"Elfogadhatatlan, hogy polgárok támogatását elvesztett kormány bukott miniszterelnökének politikai bizalmasa még öt évig Magyarország uniós biztosa legyen. Jelölésével a magyar polgárok ismételt elárulása történt" - olvasható a közleményben.

Szerintük a politikai kultúra teljes hiányáról tanúskodik a jelölés módja is. "Miközben az MSZP folyamatosan a közös nemzeti fellépésről beszél, s miközben súlyos vereséget szenvedett az európai parlamenti választásokon, egyoldalúan, egyeztetés nélkül döntött Andor László jelöléséről" - írták, elfogadhatatlannak minősítetve, hogy "az MSZP az európai uniós posztokat is zsákmányrendszerének részeként tekinti".

A jobbközép irányzatú Európai Néppárton belül - amelynek EP-frakciójához a fideszes képviselők tartoznak - a közlemény szerint komoly aggodalmat váltanak ki "Andor László NATO-ellenes nézetei" is.

Az Európai Unió legfőbb végrehajtó testülete az Európai Bizottság, amelybe mind a 27 tagállam egy-egy személyt jelöl. A bizottság deklaráltan a közös uniós szempontok megjelenítője kell, hogy legyen, vagyis nem a tagállamok képviseletére hivatott - arra az EU másik szerve, az Európa Tanács szolgál. Az eddigi bizottság mandátuma október 31-én lejárt, azóta a testület ügyvezető jelleggel működik tovább.

A bizottság régi-új elnöke a jobbközép irányzatú, portugál José Manuel Barroso. A december elsején minden bizonnyal hatályba lépő Lisszaboni Szerződés értelmében az EU új külügyi és biztonságpolitikai főképviselője alelnöki rangot kap a bizottságban, tehát az az ország, amelynek állampolgára lesz a főképviselő, ennek a tisztségnek a betöltésével lesz jelen a bizottságban. A többi 25 tagállam jelöli a biztosokat, de hogy melyikük milyen területért lesz majd felelős, azt a bizottsági elnök, vagyis Barroso dönti majd el, természetesen a tagállamokkal való intenzív konzultációk után.

Magyarország - nem hivatalos értesülések szerint - a regionális fejlesztés portfólióját szeretné megkapni, de az eshetőségek között hallani lehetett már az energiaügyi tárcáról is. Az MTI nem hivatalosan úgy értesült, hogy Andor László Brüsszelbe utazott megbeszélésekre.

A KDNP szerint ciki Andor László jelölése

A KDNP szerint Andor László személyében a kormányfő egy olyan embert jelölt uniós biztosnak, aki "ezer szállal kötődik az előző rendszerhez és ezt büszkén vállalja is" - jelentette ki Rétvári Bence az ellenzéki párt országgyűlési képviselője. Rétvári Bence szerint ciki Andor jelölése. Az ellenzéki politikus egy 2004-es Népszavában megjelent puiblicisztikára utalt, amelyben Andor László arról írt, hogy a vörös csillag nem önkényuralmi jelkép és nem tilatni kellene a használatát, hanem szabályozni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!