Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A palesztin választási bizottság elhalasztaná a választásokat

2009.11.12. 17:33

A januárra kitűzött választások későbbre halasztását javasolta csütörtökön a palesztin központi választási bizottság, mert azokat valószínűleg nem lehet megtartani a Hamász ellenőrizte Gázai övezetben, közölte a bizottság elnöke. "Mai ülésünkön úgy döntöttünk, közöljük a választások időpontját kitűző (Mahmúd Abbász) elnökkel, hogy a választások nem tarthatók meg az általa tervezett időpontban" - mondta rámalláhi sajtóértekezletén Hanna Nászir. A palesztin elnök a múlt hónapban január 24-re írta ki az általános választásokat a palesztin területeken.

Nászir a Gázai övezetben hatalmon lévő Hamász radikális mozgalmat hibáztatta a javasolt halasztásért, mondván, hogy az iszlamisták nem engedik a szavazás előkészítését. A Hamász szóvivője szerint a döntés nem meglepetés. A mozgalom álláspontja az, hogy nem lehet választás, mielőtt helyre nem állítják a nemzeti egyetértést. A kibékülési tárgyalások több mint egy évig tartottak egyiptomi közvetítéssel, de nem hoztak eredményt.

Abbász egyik vezető tanácsadója korábban azt jelezte, hogy az elnök el fogja fogadni a választási bizottság bármely javaslatát. Ez egyben azt jelentheti, hogy Abbász meghatározatlan időre megmarad palesztin elnöknek, miközben nem kell visszavonnia azt a fenyegetését, hogy nem indul harcba ismét a posztért a választásokon. Abbászt több külföldi vezető - köztük Simon Peresz izraeli elnök - is arra kérte, hogy ne vonuljon vissza. A választás elhalasztása megadná számára az ürügyet ehhez.