Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Alacsony érdeklődés a szlovák megyei választások iránt

2009.11.14. 20:22

Az illetékes bizottságok jelentései szerint szombat délután három órakor a választási részvétel a nyolc megye egyikében sem haladta meg a tíz százalékot. A magyarok által sűrűn lakott régiókban - Nyitra megye és Nagyszombat megye déli részein - a kora délelőtti órákban kissé magasabb volt a voksolási kedv, mint másutt, de később itt is alábbhagyott.

Vezető szlovák, illetve szlovákiai magyar politikusok már a délelőtti órákban leadták szavazatukat.

"Nagyon sajnálom, hogy ilyen alacsony a részvétel. Azt hiszen, hogy az emberek nem látják világosan, milyen fontos a megyei választás is" - jelentette ki Ivan Gasparovic államfő, amikor Pozsonyban leadta szavazatát. Hozzátette: Hiba, hogy az emberek figyelmen kívül hagyják a megyei választást, mert ott saját közvetlen környezetükről döntenek.

"A megyei politikusok a hibásak abban, hogy az emberek nem látják, milyen fontos dologról van szó. Vonzóbb regionális politikára van szükség" - vélekedett Robert Fico kormányfő szintén Pozsonyban.

Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke feleségével együtt Pozsonypüspökin adta le voksát. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta: az új megyei elnöknek elsősorban a főváros és a régió problémáira kellene koncentrálnia, főleg a dél-szlovákiai gyorsforgalmi út beindítására, valamint a Komárom-Dunaszerdahely-Somorja-Pozsonypüspöki útvonal Pozsony megyei útszakaszának korszerűsítésére.

Bugár Béla, a Híd elnöke fontosnak minősítette a regionális önkormányzati választást. "Ez a választás bizonyos szempontból fontosabb, mint a parlamenti, mert a megyék széles jogkörökkel bírnak, s nagy pénzekről döntenek" - mondta újságíróknak Bugár Somorján, amikor feleségével együtt az urnához járult.

A választási helységek este tízig tartanak nyitva, az eredményeket vasárnap délelőttre ígérik a hatóságok.