Ágnes
-5 °C
2 °C

Sarkozy felélesztené a közel-keleti békefolyamatot

2009.11.15. 11:39

Nicolas Sarkozy francia elnök a héten kezdeményezte Benjamin Netanjahu izraeli kormányfőnél, hogy vegyen részt azon a közel-keleti békekonferencián, amelyet Párizsban tartanának meg - jelentette a Háárec című izraeli naplap.

Az izraeli napilap úgy tudja: Sarkozy szerdán az Elysée-palotában javasolta Netanjahunak, hogy élesszék fel a békefolyamatot a térségben az érdekelt felek bevonásával. A konferencia lehetőséget nyújtana arra, hogy találkozzon egymással Bassár el-Aszad szíriai államfő és Mahmúd Abbász palesztin elnök.

A Háárec tudomása szerint a konferenciára hivatalos lenne II. Abdalláh jordániai király, Hoszni Mubarak egyiptomi és Michel Szulejman libanoni elnök, valamint az Egyesült Államok, Oroszország, az ENSZ és az Európai Unió alkotta közel-keleti kvartett is.

A lap értesülése szerint Sarkozy Abbásszal csütörtökön telefonon ismertette javaslatát, míg Mubaraknak ez utóbbi párizsi látogatása alkalmával pénteken vázolta a békekonferenciával kapcsolatos elképzeléseit. A Háárec úgy tudja: sem Netanjahu, sem Abbász nem utasította el a francia javaslatot.