Szilárda
-4 °C
2 °C

Brazília kiadhat Olaszországnak egy terroristát

2009.11.18. 21:50

A brazil legfelsőbb bíróság szerdai határozata értelmében ki lehet adni Olaszországnak Cesare Battistit, egy volt szélsőbaloldali terroristát. Az ügyben a végső szót az államfő mondja ki. Luiz Inacio Lula da Silva brazil elnök annak idején menedéket nyújtott neki.

A testület öt tagja szavazott a kiadásra, négy pedig ellene. A szavazást a bíróság elnöke döntötte el, aki szerint a Battisti közreműködésével elkövetett gyilkosságok köztörvényes bűncselekmények voltak, nem politikaiak. Olaszországban már életfogytiglani börtönre ítélték a szökésben lévő férfit, de Brazíliában politikai menedéket kapott januárban. A brazil döntés nagy vihart kavart Rómában, erős diplomáciai feszültség alakult ki a két ország között. Franco Frattini olasz külügyminiszter egy közleményben "nagy megelégedését" fejezte ki a bíróság határozata felett.

Cesare Battisti a Fegyveres Proletárok a Kommunizmusért (PAC) elnevezésű szélsőbaloldali szervezet egyik vezetője volt. Az olasz hatóságok szerint összesen négy, 1978-79-ben elkövetett gyilkosságban volt bűnrészes.