Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szavazhatnak az egykamarás parlamentről Romániában

2009.11.19. 17:50 Módosítva: 2009-11-19 17:57:17

Egy bukaresti bíróság csütörtökön elutasította két civil szervezetnek és egy magánszemélynek a vasárnapi romániai népszavazás felfüggesztését kérő beadványát, mivel a testület nem tekintette magát illetékesnek az ügyben. Így az utolsó akadály is elhárult az egykamarás parlament bevezetéséről szóló referendum megtartása elől.

A Pro Democratia Egyesület és a Sajtófigyelő Ügynökség közösen, továbbá egy magánszemély a bíróságon támadta meg Traian Basescu államfő rendeletét a népszavazás kiírásáról és a referendum megszervezéséről kiadott kormányrendeleteket. A népszavazást vasárnap rendezik, párhuzamosan az elnökválasztással.

A két civil szervezet azt kifogásolta, hogy az újraválasztására készülő államfő tisztességtelen előnyhöz juttatta magát a többi elnökjelölttel szemben. Fényképe ugyanis nem csak választási plakátján, hanem a referendumot népszerűsítő anyagokon is rajta van. A civil szervezetek az alapos tájékoztatás hiányát is kifogásolták. Szerintük sem az elnöki hivatal, sem a kormány nem ismertette részletesen, hogy melyek az előnyei és hátrányai az egykamarás parlamentnek.

A bukaresti ítélőtábla határozata még nem jogerős, de egy esetleges fellebbezés miatt kiírt újabb tárgyalást már csak a vasárnapi népszavazás után tarthatnak, így a civil szervezetek ügyvédje is elismerte: immár semmi nem akadályozhatja meg a referendum megtartását.