Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Olaszországban elfogták a mumbai terrortámadás két segítőjét

2009.11.21. 12:54

Az észak-olaszországi Brescia városában szombaton elfogtak két pakisztáni férfit, akik a rendőrség szerint egy pénzátutalásokkal foglalkozó ügynökséget működtetettek, és ezen keresztül segítettek pénzelni a tavaly november 26-án kezdődött és három napon át tartó indiai támadássorozatot, amelyben 166 ember halt meg és több mint 300-an megsebesültek.

A mumbai fegyveres támadások előtt egy nappal az apa és fia nyitották meg a szükséges pénz átutalásával annak az internetes telefonkapcsolatnak a számláját, amelyet azután a terroristák és cinkosaik használtak, mondta Stefano Fonzi, a bresciai rendőrség terrorellenes részlegének vezetője. Az ügyben tavaly december óta nyomoztak, miután az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodától, az FBI-tól riasztást kaptak, hogy a szóban forgó összeg Olaszországból érkezett.

A számlát egy másik pakisztáni férfi nevén nyitották meg, aki sohasem járt Olaszországban, és akinek a mumbai terrorcselekményekhez sem volt köze. A más emberek személyi adataival való visszaélés egyébként bevett gyakorlat volt a két pakisztáni bresciai pénzügyi vállalkozásában. Az olasz hatóságok bűnrészességgel és felbujtással, továbbá illegális pénzügyi tevékenységgel gyanúsítják a két pakisztánit.

A szombat reggeli rendőrségi rajtaütésben rajtuk kívül még két pakisztánit vettek őrizetbe, akiknek részük volt az említett pénzügyi csalásokban, de nem kötődtek a mumbai terrortámadáshoz. Egy ötödik pakisztáninak sikerült elmenekülnie a kommandósok elől. Az ügyben további 12 ember ellen indítottak eljárást, de ők szabadlábon védekezhetnek.