Jácint
16 °C
31 °C

Lelőttek 21 túszt a Fülöp-szigeteken

2009.11.23. 13:07

Elrabolták politikusok és újságírók negyven fős csoportját a Fülöp-szigetek déli részén hétfőn. A hadsereg közlése szerint 21 embert lelőttek közülük, a többiek hollétéről egyelőre nem tudni.

"Csapataink elérték azt a térséget, ahol fogságba kerültek. A fegyveresek 21-et lelőttek közülük, a többieket még keressük" - mondta Alfredo Cayton vezérőrnagy, a térség katonai parancsnoka az állami rádiónak. A hadsereg szerint 40 embert ejtettek foglyul az ismeretlenek. A csoportban a helyi politikusok - köztük Maguindanao tartomány egyik polgármesterének felesége - mellett mintegy húsz újságíró is volt.

A társaság a jövő májusi választásokra készülve kampányúton volt, amikor a mintegy száz fegyveres rájuk rontott. A hadsereg feltételezése szerint egy rivális politikai csoport hajtotta végre az akciót.

A Mindanao-szigetén lévő tartományban a hétfői támadás célpontja, a Mangundadatu klán és a jelenleg kormányzó Andal Ampatuan család régóta harcban áll egymással, akik között mindennaposak a gyilkosságok és a vérbosszú. A rendőrség szerint Ampatuannak saját magánhadserege is van, amely egykori katonákból verbuválódott. Mindanao-szigete ezzel együtt az iszlamista szeparatista szervezet, az Abu Szajjaf központjának is számít.