Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lelőttek 21 túszt a Fülöp-szigeteken

2009.11.23. 13:07

Elrabolták politikusok és újságírók negyven fős csoportját a Fülöp-szigetek déli részén hétfőn. A hadsereg közlése szerint 21 embert lelőttek közülük, a többiek hollétéről egyelőre nem tudni.

"Csapataink elérték azt a térséget, ahol fogságba kerültek. A fegyveresek 21-et lelőttek közülük, a többieket még keressük" - mondta Alfredo Cayton vezérőrnagy, a térség katonai parancsnoka az állami rádiónak. A hadsereg szerint 40 embert ejtettek foglyul az ismeretlenek. A csoportban a helyi politikusok - köztük Maguindanao tartomány egyik polgármesterének felesége - mellett mintegy húsz újságíró is volt.

A társaság a jövő májusi választásokra készülve kampányúton volt, amikor a mintegy száz fegyveres rájuk rontott. A hadsereg feltételezése szerint egy rivális politikai csoport hajtotta végre az akciót.

A Mindanao-szigetén lévő tartományban a hétfői támadás célpontja, a Mangundadatu klán és a jelenleg kormányzó Andal Ampatuan család régóta harcban áll egymással, akik között mindennaposak a gyilkosságok és a vérbosszú. A rendőrség szerint Ampatuannak saját magánhadserege is van, amely egykori katonákból verbuválódott. Mindanao-szigete ezzel együtt az iszlamista szeparatista szervezet, az Abu Szajjaf központjának is számít.