Hedvig
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Yves Leterme lesz az új belga miniszterelnök

2009.11.24. 23:18

Yves Leterme veszi át a miniszterelnöki megbízatást Belgiumban az európai uniós elnökké választott Herman Van Rompuytől - tette egyértelművé több érintett nyilatkozó kedd este.

A kormányfői székből nagyjából egy évvel ezelőtt távozott Leterme "most megkapja a második esélyt arra, hogy bizonyítsa, jó miniszterelnök" - idézte Van Rompuyt az egyik brüsszeli híradó.

Megerősítette a döntést Wilfried Martens korábbi miniszterelnök is, akinek a múlt hét vége óta az a feladata, hogy biztosítsa a kormány munkájának töretlenségét az átmeneti időszakban.

Az EU első elnökévé választott Van Rompuy hivatalosan szerdán adja be lemondását II. Albert királynak, aki a friss információk szerint még aznap megbízza a kormányfői teendőkkel Leterme-et.

Mind Leterme, mind Van Rompuy a legerősebb támogatottságú, flamand kereszténydemokrata pártot képviseli a bonyolult berendezkedésű országban, de míg az utóbbit elfogadható partnerként kezelték a franciaajkú pártok is, az előbbi jóval kisebb népszerűségnek örvend Vallóniában.

Más változás nem várható a kormányban, csupán még Leterme megüresedett külügyminiszteri székét veszi át egy másik flamand kereszténydemokrata politikus.