Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Yves Leterme lesz az új belga miniszterelnök

2009.11.24. 23:18

Yves Leterme veszi át a miniszterelnöki megbízatást Belgiumban az európai uniós elnökké választott Herman Van Rompuytől - tette egyértelművé több érintett nyilatkozó kedd este.

A kormányfői székből nagyjából egy évvel ezelőtt távozott Leterme "most megkapja a második esélyt arra, hogy bizonyítsa, jó miniszterelnök" - idézte Van Rompuyt az egyik brüsszeli híradó.

Megerősítette a döntést Wilfried Martens korábbi miniszterelnök is, akinek a múlt hét vége óta az a feladata, hogy biztosítsa a kormány munkájának töretlenségét az átmeneti időszakban.

Az EU első elnökévé választott Van Rompuy hivatalosan szerdán adja be lemondását II. Albert királynak, aki a friss információk szerint még aznap megbízza a kormányfői teendőkkel Leterme-et.

Mind Leterme, mind Van Rompuy a legerősebb támogatottságú, flamand kereszténydemokrata pártot képviseli a bonyolult berendezkedésű országban, de míg az utóbbit elfogadható partnerként kezelték a franciaajkú pártok is, az előbbi jóval kisebb népszerűségnek örvend Vallóniában.

Más változás nem várható a kormányban, csupán még Leterme megüresedett külügyminiszteri székét veszi át egy másik flamand kereszténydemokrata politikus.