Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Tajpejben elhunyt Zsoldos Imre atya

2009.11.25. 20:45
Életének 79. évében Tajpejben elhunyt Zsoldos Imre verbita misszionárius atya, aki közel fél évszázadon át élt Tajvanon - közölte Tajpej budapesti képviseleti irodájának vezetője, Stanley Kao, kormánya és népe részvétét kifejezve. Zsoldos Imre november 20-án hunyt el.

Zsoldos Imre 1931-ben született a Vas megyei Bejcgyertyános községben. Huszonkét nyelven beszélt, közöttük mandarin kínaiul. Tanulmányait római katolikus iskolákban végezte, szerzetesnek és misszionáriusnak készült.

Az 1956-os forradalom után először Ausztriába szökött, majd Franciaországban tanult. Teológiai tanulmányai befejeztével 1964-ben az újonnan alapított tajvani Fujen katolikus egyetemen a francia tanszék megalapítója.

A washingtoni Georgetown Egyetemen végzett nyelvészeti tanulmányokat, 1975-ben a szegedi József Attila Tudományegyetemen szerzett  doktorátust. 1998. október 23-án a magyar állam a Magyar Köztársaság Érdemrend Nagykeresztjével tüntette ki.

Tajvanon töltött évei alatt három francia-kínai szótárt szerkesztett, magyar irodalmi műveket fordított kínaira és más nyelvekre. Számos nyelvészeti tanulmány szerzője, több mint harminc könyvet írt vagy fordított.

"Tajvanon töltött több mint négy évtizede alatt Zsoldos atya egyike volt azok kevés külföldieknek, akik őszintén megértették és képviselték Tajvan érdekeit (...) és hozzájárultak a Magyarország és Tajvan közötti megértés és barátság megszilárdulásához" - áll a közleményben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?