Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Bargútit is kiengedik Salitért cserébe

2009.11.26. 20:43

A Gázai övezetet uraló Hamász és Izrael közötti közvetítés eredményeként közelgő megállapodás értelmében Marván Bargúti, a Fatah életfogytiglani börtönre ítélt ciszjordániai vezetője is azok a palesztin foglyok között szerepel, akiket Izrael Gilad Salitért cserébe szabadon bocsát, idézett palesztin forrásokat csütörtökön az as-Sark al-Auszat című szaúdi lap.

Gilad salit az izraeli hadsereg katonája, akit a Hamász még 2006 júniusában ejtett fogságba. Azóta több próbálkozás is volt, hogy meg tudjanak állapodni kiszabadulásáról, október elején a Hamász egy videóval bizonyította, hogy a katona még életben van. Binjamin netanjahu izraeli kormányfő hétfőn cáfolta, hogy közel lenne a katona szabadulása.

A nagyfokú titoktartás övezte, egyiptomi, illetve német közvetítéssel zajló tárgyalások eredményeként Izrael börtöneiből 1150 palesztin fogoly nyeri vissza szabadságát, a lap szerint három szakaszban. Először 450 palesztint engednek el - súlyos büntetésekben részesülteket -, míg a Hamász fogságában lévő Salitot Egyiptomba szállítják. A továbbiakban még két szakaszban bocsátják szabadon a megállapodás tárgyát képező személyeket, és Salit hazakerül Izraelbe.

A szabadulás előtt álló palesztin foglyok között van az újság értesülése szerint Ahmed Szaadát, a Népi Front Palesztina Felszabadításáért vezetője, illetve Ibráhim Hamed, az Ezzeddín el-Kasszám Brigádoknak (a Hamász katonai szárnyának) a ciszjordániai vezetője. Vele kapcsolatban Izrael feltétele az, hogy Szíriába viszik.

A lap szerint az egyiptomi közvetítők olyan megállapodás elérésére törekednek, amely fontos szerepet juttat Mahmúd Abbász palesztin elnöknek. Olyan csomag van terítéken, amelyben az Abbász vezette Fatah megbékélésre jut a Hamásszal, és amely egyszersmind tartalmazza a határállomások újranyitását Izrael és a Gázai övezet között egy 2005-ös megállapodásnak megfelelően. Ezt annak idején Abbász érte el amerikai és európai uniós támogatással, és most ő fogja aláírni.