Judit
3 °C
7 °C

Meg akarta támadni Szaddám a Szabad Európa Rádiót

2009.11.30. 20:08

Tankelhárító rakétával akarta megtámadni a néhai iraki diktátor, Szaddám Huszein rezsimje az Egyesült Államok által alapított és támogatott Szabad Európa Rádió (SZER) és Szabadság Rádió prágai központját. Ezt hétfőn állította közleményében a cseh elhárítás, a Biztonsági Információs Szolgálat (BIS).

Az elhárítás szerint diplomatáknak álcázott iraki ügynökök hajtották volna végre a támadást a két rádió központjához közeli lakóépület egyik ablakából, Prága központjában. Az elhárítás azt állítja, hogy 2000-ben szereztek információkat a tervről, illetve arról, hogy Szaddám elrendelte a támadást. A BIS azt nem közölte, hogy az utasítást mikor adta ki a diktátor, és mikor lett volna a támadás. A BIS szerint Szaddám az Iraknak sugárzott adások miatt akart bosszút állni elsősorban a SZER ellen, amely 1998-től adott műsorokat Irakról.

Jan Subert a BIS szóvivője azt állította, hogy az iraki ügynökök diplomáciai járműveket használtak a támadáshoz tervezett fegyverek, például egy RPG-7-es tankelhárító rakéta, gépfegyverek és lőszerek becsempészésére Csehországba. Subert azt mondta hétfőn, hogy az iraki titkosszolgálatot, majd magát Szaddámot 2000-ben értesítették arról, hogy a cseh elhárítás felfedte a tervet. Ezután hat iraki diplomatát utasítottak ki Csehországból: egyet 2001-ben, a további ötöt pedig 2003 márciusában, röviddel az amerikaiak által vezetett iraki invázió előtt.

Subert azt is mondta, hogy a BIS az elmúlt évtizedben három merényletet hiúsított meg a Cseh Köztársaságban. A SZER és a Szabadság Rádió központja ellen tervezett merénylet meghiúsítása egyike volt ezeknek. A szóvivő azt közölte hétfőn: a cseh hatóságok a fenyegetés miatt úgy döntöttek, hogy a két rádió központját, a forgalmas Vencel tér szomszédságában betontorlaszokkal veszik körül, és kommandósok fogják őrizni. Ez csak néhány hónapja szűnt meg, amikor a SZER a központtól távol eső új székházba költözött.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?