Lukács
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

H1N1: meghaladta a tízezret a halálos áldozatok száma

2009.12.18. 20:34

Több mint tízezer ember halálát okozta eddig a tavasz óta világjárványt okozó H1N1-es új influenzavírus, közölte pénteken az Egészségügyi Világszervezet (WHO). December 13-ig a világ mintegy 208 országa és területe legalább 10 582 olyan halálesetről számolt be, amelyért a H1N1-es vírus tehető felelőssé. Ez a szám csak az utolsó héten közel ezerrel nőtt, állapítja meg weboldalán a WHO.

Az északi félteke nagy részén, különösen Észak-Amerikában már elérte csúcspontját a járvány téli hulláma, viszont Közép- és Délkelet-Európában, valamint Ázsia déli és középső részén még mindig növekszik a megbetegedések száma. A WHO adatai szerint a járvány egyelőre Észak-Amerikában szedte a legtöbb áldozatot - összesen 6335 esetben -, Európában pedig egyetlen hét alatt harmadával nőtt a halottak száma, 412 fővel 1654-re.

Legalább tíz nyugat-, illetve észak-európai országban már lezárult a járvány java, de Csehországban, Észtországban, Magyarországon, Montenegróban, Svájcban és Oroszország egyes területein egyre több a betegek száma. Közép- és Nyugat-Ázsiában is egyre nagyobb méreteket ölt a járvány, Afganisztánban, Ománban és Izraelben viszont már túljutottak a legrosszabb időszakon.