Mátyás
-6 °C
1 °C

Ismét őrizetben az izraeli atomtitkok felfedője

MTI
2004.11.11. 11:05
Az izraeli rendőrség csütörtökön Jeruzsálemben ismét őrizetbe vette Mordeháj Vanunut, az izraeli atomtitkok felfedőjét, akit áprilisban bocsátottak szabadon 18 éves börtönbüntetésének letöltése után.

Vanunut most azzal gyanúsítják, hogy "titkos információkat továbbított külföldre" és megsértette azokat a korlátozó intézkedéseket, amelyekkel az izraeli biztonsági szolgálatok sújtották kiszabadulása után.

Őrizetbe vételekor egy jeruzsálemi szállodában tartózkodott; a rendőrség szerint a szobája átkutatása során lefoglalt dokumentumok indokolták elfogását.

Vanunu, az egykori atomtechnikus annak idején a Sunday Timesnak adott át fényképfelvételeket munkahelyéről, a dimónai atomerőműről, hogy a világ tudtára adja: Izrael atomfegyvert állít elő. A Moszad izraeli hírszerző szolgálat 1986-ban Rómában elrabolta és hazaszállította, majd bíróság elé állították, amely 18 évre ítélte.

A szabadulása után adott első interjúban, a BBC tv kettes csatornáján úgy nyilatkozott: célja az volt, hogy megmentse Izraelt "a nukleáris holokauszttól".