Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

A palesztinok ragaszkodnak a telepépítések leállításához

2010.01.09. 16:30

Washingtonnak adott válaszként a palesztin főtárgyaló szombaton azt mondta, a palesztinok addig nem tárgyalnak, amíg Izrael teljesen be nem fagyasztja ciszjordániai telepépítéseit. Száeb Erekat egy nappal azután szólalt meg, hogy Hillary Clinton amerikai külügyminiszter a palesztin-izraeli tárgyalások újrakezdését sürgette a lehető leghamarabb és feltételek nélkül.

Erekat követelte, hogy Izrael tartsa tiszteletben az útitervben (a 2003-ban született nemzetközi béketervben) vállalt kötelezettségeit, ami egyebek mellett a telepépítés teljes leállítását jelenti, beleértve Jeruzsálemet. Hangsúlyozta továbbá, hogy a tárgyalásokat ott kell folytatni, ahol 2008 decemberében, a Gázai övezet elleni izraeli offenzíva idején félbeszakadtak.

Clinton olyan békemegállapodást szorgalmazott, amely összebékíti egyfelől a palesztinok törekvését - a független és életképes, 1967-es alapokon álló államot, amely megegyezéses területcserén alapulna -, másfelől az izraeli célt, amely elismert határokra irányul, olyanokra, amelyek tükrözik az 1967 utáni fejleményeket és összeegyeztethetőek Izrael biztonságával. A határok kérdésének megoldása megoldja a telepek kérdését, fejtette ki az amerikai külügyminiszter jordániai és egyiptomi kollégája előtt.

Barack Obama amerikai elnök az izraeli-palesztin viszály rendezését külpolitikája egyik prioritásának tette meg, első ilyen irányú kísérletei azonban megfeneklettek. Washingtoni nyomásra Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő novemberben ideiglenes (és Jeruzsálemre nem vonatkozó) telepépítési moratóriumot hirdetett meg, a palesztinok azonban ezt elutasították. Egyrészt a kolóniabővítés teljes leállítását, másrészt és főleg Kelet-Jeruzsálem belefoglalását követelik ahhoz, hogy újból tárgyalóasztalhoz üljenek.