A túlvilágról üzent a CIA-ügynököket felrobbantó ügynök

2010.01.09. 14:17 Módosítva: 2010.01.10. 11:06

A pakisztáni tálibok tavaly megölt vezetőjének halálát bosszulta meg támadásával az a jordániai kettős ügynök, aki hét CIA-ügynököt ölt meg egy afganisztáni bázison végrehajtott öngyilkos merényletben. Ezt maga a merénylő közölte egy videóüzenetben, amelyet szombaton mutatott be az Al Jazeera arab hírtelevízió. A felvétel hitelessége azonban kétséges.

A felvételen Humam Halíl Abu-Mulal al-Balavi a pakisztáni tálibok új parancsnokával, Hakimulla Mehszuddal együtt látható. Balavi alig hallhatóan, angol nyelven beszél. A tévék kommentárja szerint elmondja, hogy megosztott minden olyan információt dzsihádista társaival, amelyet az Egyesült Államoktól, illetve Jordániától kapott. Azt állítja viszont, hogy elutasította a két említett ország több millió dolláros ajánlatát arra vonatkozóan, hogy kémkedjen iszlamista szervezetek ellen.

Balavi a mintegy másfél perces felvételen bosszút esküszik a pakisztáni tálibok korábbi parancsnokának haláláért. Beitulla Mehszudot egy amerikai rakétacsapás ölte meg tavaly augusztusban. Al-Balavi a felvételen közli, hogy öngyilkos merényletével a CIA, valamint a jordániai hírszerzés ügynökeit fogja célozni, egyúttal bosszúra szólít fel minden muzulmán harcost mind az Egyesült Államok területén, mind azon kívül.

A december végi merénylet az Afganisztán déli részén található Khost-tartományban történt, egy amerikai támaszponton. A kettős ügynök feltehetően úgy jutott az ügynökök közelébe, hogy azt állította: fontos információi vannak az Al-Kaida nemzetközi terrorszervezet második emberének hollétéről.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét