Viola
-6 °C
-2 °C

Karzai benyújtotta új kormánylistáját

2010.01.09. 10:15

Hamid Karzai afgán elnök benyújtotta szombaton új kormánylistáját a parlamentnek, a törvényhozás pedig elkezdte annak tanulmányozását. Az alsóház (voleszi dzsirga) egy héttel korábban elutasította a második elnöki mandátumát kezdő államfő által javasolt miniszterjelöltek hetven százalékát – 24-ből 17-et –, ami Karzai súlyos kudarcának tekinthető.

A miniszteri jelölések elfogadása vagy elutasítása azon kevés területek egyike, ahol a kabuli törvényhozás valódi hatalommal bír a végrehajtó hatalmi ág felett. Az államfő hétfőn rendeletben téli szabadságuk elhalasztására utasította a parlamenti képviselőket, hogy szombaton szavazni tudjanak új jelöltjeiről.

Karzai szombaton 16 jelölt nevét nyújtotta be. Ezek egyike sem szerepelt az egy héttel ezelőtt elutasított 17 személy között. Egy elutasított jelölt helyett egyelőre nem jelölt senkit, a külügyminiszteri posztra pedig korábban sem jelölt senkit, arra csak a január 28-i londoni Afganisztán-konferencia után fog. Az illető Zelmai Raszul lesz, aki az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója már régóta. A parlament meghallgat minden egyes jelöltet, ami körülbelül egy hétig tart majd, közölte az elnöki hivatal egyik szóvivője.