Erzsébet
1 °C
4 °C

Obama nem tervezi csapatok bevetését Jemenben

2010.01.11. 06:30

Az amerikai elnök megerősítette, hogy nem akar csapatokat küldeni Jemenbe vagy Szomáliába az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat és szövetségesei elleni küzdelem céljából.

Barack Obama a People című amerikai folyóiratnak kijelentette: továbbra is úgy hiszi, hogy az al-Kaida tevékenysége az Afganisztán és Pakisztán közös határa mentén elterülő térségekre összpontosul.

Az interjúban Obama úgy fogalmazott, hogy egyáltalán nem áll szándékában csapatokat küldeni sem Jemenbe, sem Szomáliába. "Soha nem zárom ki semminek a lehetőségét a mai bonyolult világban" - mondta az elnök, aki azonban úgy látja, hogy az ilyen országok esetében a külföldi partnerekkel való együttműködés a leghatékonyabb módszer.

Hangsúlyozta, hogy már egy éve világosan tudják, az al-Kaida komoly fenyegetéssé vált Jemenben. Az Egyesült Államok ezért egyre szorosabban együttműködik a jemeni kormánnyal, hogy fel tudják számolni a terroristasejteket és kiképzőtáboraikat. Ugyanez a helyzet Szomália esetében, ahol az ország jelentős része felett nem a központi kormány gyakorol ellenőrzést, amit az al-Kaida megpróbál saját javára fordítani.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?