Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Dagesztánban felrobbantottak egy gázvezetéket

2010.01.12. 20:41

Dagesztánban felrobbantottak egy gázvezetéket kedden este, a robbanás helyén tűz ütött ki, de senki nem sérült meg - jelentették orosz hírügynökségek. A Kaszpi-tengeri lelőhelyekről Dagesztánba gázt továbbító gerincvezeték 11 település mintegy 170 ezer lakóját látja el gázzal. A gyanús tárgyat a jelentések szerint 19 óra körül (helyi idő) észlelték a Gazprom társaság őrei.

A részletes vizsgálatot szerda reggel kezdik meg. Legutóbb január 6-án történt jelentősebb terrorcselekmény Dagesztánban: hat rendőr meghalt, tíz megsebesült, amikor egy öngyilkos merénylő egy robbanóanyaggal megrakott autóval be akart hatolni egy mahacskalai rendőrségi épület udvarára. Dagesztán jelenleg a térség egyik legnyugtalanabb területe, mindennaposak a támadások a rendvédelmi szervek képviselői ellen.

Az észak-kaukázusi térségben évek óta kíméletlen harc folyik az iszlám szélsőségesek és a szakadárok ellen, ám számuk nem csökkenn. Ennek fő okát szakértők az egész térségben uralkodó szociális feszültségekben látják, valamint abban, hogy az orosz hatóságoknak nincs átfogó stratégiájuk a társadalmi gondok megoldására és a szélsőségesek felszámolására.