Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lebontják a szögesdrótot Románia és Moldova között

2010.01.14. 17:33

Moldova március közepéig le akarja bontani az utolsó szögesdrót kerítést is a román-moldovai határon, közölte csütörtökön a moldovai határőrség szóvivője. A határőrség szóvivője elmondta, hogy a munkálatokat nemsokára megkezdik, a szögesdrót eltávolítását Vlad Filat moldovai miniszterelnök rendelte el.

Románia és Moldova között először a szovjet hatóságok helyeztek el szögesdrótot 1940-ben a két ország határát jelző Prut folyó mentén. Moldova függetlenné válása után, az 1990-es évek elején a szögesdrót nagy részét eltávolították, de több helyen megmaradtak a kerítések, amelyek lebontását ellenezte a 2001 és 2009 között hatalmon levő kommunista párt a Romániával fennálló feszült viszonyra hivatkozva. A 2009 nyarán hatalomra került Nyugat-barát kormány a Romániához fűződő kapcsolatok felülvizsgálatára törekszik.