Auguszta
-7 °C
0 °C

Karzainak nem sikerül elfogadtatnia az új afgán kormányt

2010.01.16. 16:13

Az afgán parlament szombaton elutasította Hamid Karzai elnök második nekifutásra javasolt miniszterjelöltjeinek több mint felét. A kabuli törvényhozás január első napjaiban vetette el a Karzai első kormánynévsorát, akkor 24 jelöltből 17 miniszterjelöltet kifogásoltak.

Előrelépésnek számít ugyanakkor, hogy törvényhozás mostanra megerősítette posztján a 24 fősre tervezett új afgán kormány összesen 14 tagját, köztük olyan fontos tárcák leendő vezetőit, mint a védelmi, a belügy- és a pénzügyminisztérium.

Az Egyesült Államok és más nyugati országok, amelyek katonai erővel és segélyekkel is igyekeznek megerősíteni a tálib lázadás által fenyegetett afgán kormányt, sürgetik Karzait, hogy még a január 28-ra tervezett londoni Afganisztán-konferencia előtt állítsa össze második elnöki megbízatásának kormányát.

Több képviselő szerint a miniszternek kiszemeltek közül néhányan túl közel állnak hadurakhoz, vagy olyan támogatókhoz, akik segítettek az elnök szerintük csalásokkal megtámogatott újraválasztásában.