Szilárda
-4 °C
3 °C

12 év börtön meghiúsított terrortámadásért

2010.01.18. 21:18

Tizenkét év börtönre ítéltek egy 21 éves férfit Kanadában, aki a vád szerint részt vett a 2006-ban meghiúsított bombamerényletek előkészítésében. A merényletekkel iszlamisták próbálták volna kikényszeríteni a kanadai csapatok kivonását Afganisztánból. A Saad Gaya tavaly szeptemberben bűnösnek vallotta magát a terrorizmus vádjában.

A most elítélt férfi egyike annak a 18 feltételezett merénylőnek, akiket 2006-os rendőrségi rajtaütések során fogtak el Kanadában. A "Torontói 18-ak" néven ismertté vált terroristacsoport a hatóságok szerint Torontóban, és egész Ontario állam-szerte tervezett robbantásos merényleteket, amelyeket sikerült megakadályozni, és elfogni a résztvevőket. 17 embert még 2006 júniusában, egyet augusztusban vettek őrizetbe.

Ügyvédje, Paul Slansky szerint Saad Gaya "megtévesztés áldozata lett, hiszen ha tudta volna, hogy emberéleteket veszélyeztet, biztosan nem vett volna részt a szervezkedésekben". Ráadásul állítása szerint a robbantási tervekről nem tudott. A most 21 éves fiú akkoriban ösztöndíjas egyetemista volt. Ő volt tavaly kora ősszel a harmadik, aki beismerte bűnösségét. A csoport tagjai között 2006-ban több fiatalkorú is volt.

A kanadai média szerint a tervezett támadások célpontja lett volna a kanadai szövetségi parlament, valamint a CBC (a kanadai közszolgálati média) székháza, a torontói értéktőzsde, a kanadai hírszerzés épülete valamint egy katonai bázis. A hatóságok szerint a csoport három tonna robbanóanyagot akart előállítani a célpontok megtámadásához, amelyek során túszokat is akartak ejteni. A torontói ügyben elfogott 18 ember közül eddig hét gyanúsítottnak ejtették vagy felfüggesztették az ügyét.