Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Jemen kérte a Guantánamón raboskodók elengedését

2010.01.18. 21:06

A jemeni kormány hétfőn azzal a kéréssel fordult Washingtonhoz, hogy szállítsa vissza Jemenbe az arab ország Guantánamón raboskodó állampolgárait. A jemeni kormánynak az egyházi javak kezelésével foglalkozó minisztere elmondta, hogy Szanaa kész "megjavítani a szóban forgó foglyokat úgy, hogy jóakaratúak legyenek", és ne jelentsenek veszélyt sem Jemen, sem az Egyesült Államok, sem bármely más ország biztonságára.

A Fehér Ház január elején döntött úgy, hogy nem szállít több foglyot Jemenbe a felszámolásra ítélt guantánamói börtöntáborból, mert kiderült, hogy Jemenben készítették föl annak a december 25-i sikertelen merényletnek az elkövetőjét, amelynek a célja egy amerikai utasszállító repülőgép felrobbantása volt.

A miniszter azt mondta, zajlanak az egyeztetések az ügyben a jemeni és az amerikai kormány között. Szégyennek nevezte ugyanakkor a guantánamói tábor működtetését. Utalt rá, hogy Barack Obama elnök azt ígérte, bezárja a fogolytábort, de még mindig csaknem 200-an raboskodnak ott, köztük 91 jemeni. Az amerikai védelmi minisztérium szerint többen a szabadon engedett volt guantánamói rabok közül újra csatlakoztak szélsőséges csoportokhoz.

A szaúdi belügyminisztérium éppen hétfőn jelentette be, hogy DNS-vizsgálatok alapján bebizonyosodott, hogy három szaúdi állampolgár vesztette életét szeptemberben egy jemeni "robbanásban", feltehetően egy muzulmán szélsőségesek elleni katonai akcióban. A három szaúdi egyike korábban Guantánamón raboskodott. Miután elengedték, hazájában részt vett egy rehabilitációs - vagyis a visszailleszkedést segítő - programban, majd Jemenbe menekült, ahol újra csatlakozott a szélsőségesekhez.

Az al-Kaida terroristahálózat arab-félszigeti csoportja egy internetes közleményben azt írta, a jemeni kormány az új ellenség; eközben Szanaa további támadásokat helyezett kilátásba a jemeni területen megbújó iszlamisták ellen. Terrorizmus-szakértők az al-Kaida bölcsőjeként emlegetik Jement; a szervezet feltételezések szerint létrejötte óta jelen van a koldusszegény arab országban.