Árpád
-3 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Leválthatják Geoanát a román szociáldemokraták

2010.01.21. 13:39

Inog Mircea Geoana szociáldemokrata pártvezetői széke, miután a romániai elnökválasztáson elszenvedett veresége után arról beszélt, hogy Traian Basescut természetfeletti erők is segítették.

A hatalmi harcok azután éleződtek ki a Szociáldemokrata Párton (PSD) belül, hogy Geoana az államfőválasztás második, december 6-i fordulójában vereséget szenvedett a második elnöki mandátumra pályázó Basescuval, a Demokrata Liberális Párt (PD-L) jelöltjével szemben. Geoana később azt mondta, hogy a választás előtti döntő televíziós vitában Basescu alkalmazásában álló parapszichológus bombázta negatív energiákkal, ezért volt olyan dekoncentrált és erőtlen az élő adásban.

A párt több vezetője mellett helyi szinteken is Geoana fejét követelik. Egyes sajtókommentárok szerint a párt helyi kiskirályai, az úgynevezett helyi bárók szét akarják marcangolni az eddig központosító erővel rendelkező pártelnöküket. Azt is előhozzák, hogy nemcsak az államfőválasztáson, hanem az egy évvel korábbi parlamenti választásokon sem sikerült a demokraták fölébe kerekednie. A pártelnököt azzal is vádolják, hogy vezetése alatt "ideológiai tisztaságát" is elveszítette a párt, eltávolodott a szociáldemokrata eszméktől, és világos politikai stratégiát sem volt képes kidolgozni.

A média azt sugallja, hogy a párt irányítását Miron Mitrea és Victor Ponta akarja átvenni, ez utóbbit a háttérből Adrian Nastase volt pártelnök és miniszterelnök támogatja. Állítólag maga Nastase is áhítozik a pártelnöki tisztségre, de egyre erősebben körvonalazódik az a lehetőség, hogy a román szociáldemokraták esetleg Cristian Diaconescu volt külügyminiszterbe helyezik majd bizalmukat, akiben a megújulás reményteljes megvalósítóját látják.