Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mentőcsapatot indít Haitiba a magyar kormány

2010.01.21. 17:56

Egészségügyi mentőcsapatot küld Haiti fővárosába, Port-au-Prince-be a magyar kormány, közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) csütörtökön. A héttagú mentőcsapat a tervek szerint péntektől jövő vasárnapig segít a rászorulóknak a földrengés sújtotta területen. A csoportot a Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóság kiképző bázisáról Tatár Attila tűzoltó altábornagy, katasztrófavédelmi főigazgató indítja útnak. A mentőcsapat az OKF, valamint a Fővárosi Központi Rendeltetésű Mentőszervezet és a Magyarországi Mentőcsoportok Szövetségének önkéntes orvosaiból áll.

Az OKF által felkészített csoport rendelkezik mindazokkal a képességekkel és kapacitásokkal, amelyet az ENSZ INSARAG (Nemzetközi Kutató és Mentési Tanácsadó Csoport) megkövetel azoktól a mentőcsapatoktól, amelyek a nemzetközi segítségnyújtásban közreműködni kívánnak. Ez a többi között azt jelenti, hogy a csapat öt napra elegendő élelmiszerrel, ivóvízzel és gyógyszerrel felszerelkezve indul útnak, ezért nem szorul az egyébként is leterhelt helyi hatóságok segítségére.

A magyar csapat vezetője és helyszíni koordinátora Jackovics Péter polgári védelmi őrnagy, aki a magyar katasztrófavédelem nemzetközi segítségnyújtásban nagy tapasztalattal rendelkező munkatársa.

Haitin múlt kedden rázta meg 7-es erősségű földrengés a fővárost és környékét, a katasztrófának becslések szerint legalább 75 ezer halálos áldozata lehet. Az országban szerdán újabb, 6,1-es erejű földrengést mértek.

A térségben magyar részről segítséget nyújt a Baptista Szeretetszolgálat és a Magyar Református Szeretetszolgálat. A haiti földrengés áldozatainak megsegítésére gyűjtőakciót szervez a Katolikus Karitász, a ferences szerzetesrend, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a Magyar Református Szeretetszolgálat is.