Viola
-6 °C
-2 °C

Muszlim imahelyeket támadtak Malajziában

2010.01.21. 16:18

A keresztény templomak ért támadások után csütörtökön két muszlim imahelyre dobtak tűzbombákat Malazjiában. Az elmúlt hetekben 11 keresztény templomot rongáltak meg a délkelet-ázsiai országban, az Allah szó használata körül kialakult vallási vitával összefüggésben. A két muszlim imahelyet az ország déli részén található Muar városában rongálták meg, de a felgyújtani próbált épületekben csak kisebb károk keletkeztek. A rendőrség nyomozást indított annak kiderításre, hogy ki felelős a támadásért, és egyben nyugalomra inti az emberek, arra szólítva fel minden felet, hogy ne használják ki a támadásokat saját céljaikra.

Az elmúlt hetekben 11 keresztény templomot támadtak meg Malajziában, Molotov-koktélokat, köveket, és festékbombákat dobva az épületekre. A malajziai rendőrség szerdán bejelentette, hogy nyolc embert letartóztattak egy Kuala Lumpur-ban található templom elleni támadás miatt, és vizsgálják, hogy közük volt-e más templomok megrongálásához.

A muzulmán többségű országban az után erősödött a vallási feszültség, hogy egy bíróság egy katolikus újság javára döntve engedélyezte, hogy a nem muzulmán sajtóban is az Allah szót használják saját istenükre. A döntés azonban még nem lépett életbe, miután a maláj kormány fellebbezett.

Malajzia lakosságának 60 százaléka muszlim, a többiek buddhisták, taoisták, konfuciánusok a jelentős számú kínai, indiai kisebbségnek köszönhetően, és mindössze 6 százalékot tesznek ki a keresztények. A felekezeti ellentétek nem először törnek a felszínre, 1969-ben súlyos faji zavargások voltak a délkelet-ázsiai országban.