Rafael
19 °C
33 °C

Tíz nő és tíz férfi az új bolíviai kormányban

2010.01.23. 23:43

Evo Morales szombaton nevezte ki új minisztereit, egy nappal azt követően, hogy az Andok magaslatain lévő Tiahuanaco templomegyüttesnél ünnepélyesen beiktatták második elnöki időszakára.  Morales már első elnöki megbízatását is ugyanitt, hasonló, szimbolikusnak szánt ünnepséggel kezdte, hogy jelezze, az andesi indián népek elnökének tekinti magát.

A bolíviai elnök a nemek paritását kabinetjében azzal indokolta, hogy a gyengébbik nemet nemcsak a szociális kérdések megoldásába kívánja bevonni, hanem fontos szerepet szán a nőknek a politikában és az irányításban is.

A Morales által la Pazban, a Palacio Quemado elnöki palotában ünnepélyesen kinevezett  női miniszterek között van jogász, munkás, szakszervezeti vezető, indián származású asszony, orvos, továbbá egy ismert énekes is.

A második elnöki időszakára megválasztott Morales a 20 tagú kabinetben csak hét minisztert hagyott meg az előző kormányából. Az ajmara indián származású (akárcsak Morales) David Choquehuanca külügyminiszter például megtartotta posztját.