Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

Valószínűleg már Szlovákiában vannak a guantanamói foglyok

2010.01.24. 22:00 Módosítva: 2010-01-24 22:05:10
Nem kizárt, hogy már megérkezett Szlovákiába az a három guantánamói fogoly, akiknek befogadását a hét elején jelentették be a pozsonyi hatóságok.

Két szlovák kereskedelmi televízió - Markíza és a Joj - egybehangzó jelentése szerint vasárnap délután váratlanul egy különgép érkezett a kassai repülőtérre, majd rendőrségi konvoj indult onnan a homonnai menekülttáborba. "Nem kizárt, hogy az akció összefüggésben van a guantánamói foglyok befogadásával" - közölte a Markíza.

Stanislav Jankovic, az országos szlovák rendőrfőkapitány helyettese csak annyit erősített meg, hogy a délután folyamán valóban érkezett egy rendőrkonvoj Kassáról Homonnába. "Egyelőre nem nyilatkozunk, nincs kommentár" - jelentette ki Jankovic a két televízióban, mindenkit biztosítva arról, hogy minden rendben van és nincs semmi veszély.

Peter Stano külügyminisztériumi szóvivő viszont cáfolta a tévék jelentését. Azt állította "az információ téves." Hozzátette: "Ami a foglyok érkezésének időpontját és módját illeti, nem adunk ki előzetes információkat."

Miroslav Lajcák külügyminiszter a keddi kormányülés után jelentette be, hogy Szlovákia három embert fogad be a bezárásra ítélt guantánamói börtöntáborból. A három foglyot Szlovákia maga választotta ki. Lajcák közölte, hogy a három kiválasztott fogoly nem bűnöző, és egyiket sem vádolták meg vagy ítélték el terrorizmus miatt.

A szlovák kormány ezzel a lépésével támogatni kívánja Barack Obama amerikai elnököt, aki új légkört teremtett a nemzetközi kapcsolatokban. "Lépésünk szolidaritási gesztus szövetségesünk iránt, akinek egy múltból örökölt problémát kell megoldania" - húzta alá a szlovák diplomácia vezetője. Lajcák emlékeztetett, hogy az EU-tagállamok segítségét a guantánamói tábor bezárásához az amerikai kormány kérte. Arra a kérdésre, honnan származik a három személy, a miniszter nem válaszolt. Elmondta, hogy az érintetteket a szlovák belügyminisztérium valamelyik intézményében helyezik el, és nem jelentenek veszélyt a lakosság számára. Mindhárman beleegyeztek abba, hogy Szlovákiába kerüljenek. Egyikük nős, és gyermekei is vannak. Később a családja is Szlovákiába költözik.

A három személy lakást és munkát kap Szlovákiában, s meg kell tanulnia szlovákul. Az érintettek egyike sem térhet vissza hazájába, mert ott zaklatásnak lenne kitéve. A guantánamói amerikai támaszponton az Egyesült Államokat 2001. szeptember 11-én ért terrortámadások után hoztak létre börtöntábort. Barack Obama új amerikai elnök közvetlenül tavaly januári hivatalba lépése után jelentette be, hogy a tábort egy éven belül bezárják. Több európai uniós ország is jelezte, hogy kész befogadni guantánamói rabokat. Magyarország egy palesztin foglyot fogadott be.