Valér
-2 °C
0 °C

Az USA kiadja Noriegát Franciaországnak

2010.01.25. 19:07

Az amerikai legfelsőbb bíróság hétfőn úgy döntött, hogy nem gátolja meg az Egyesült Államokban bebörtönzött Manuel Noriega volt panamai diktátor kiadását Franciaországnak, ahol pénzmosás vádjával akarják bíróság elé állítani. A testület kommentár nélkül elutasította azt a fellebbezést, amelyet Noriega nyújtott be a kiadatására vonatkozó korábbi döntés ellen.

Noriega arra hivatkozott, hogy a genfi egyezmények értelmében hadifogolynak tekintendő, így büntetésének lejárta után vissza kell küldeni a hazájába.

A most 75 éves volt tábornokot, akinek hatalmát amerikai beavatkozás döntötte meg 1989-ben, 40 évi börtönre ítélték kábítószer-kereskedés miatt 1992-ben az Egyesült Államokban, majd büntetését 30 évre enyhítették. A büntetés kihirdetése után néhány héttel egy amerikai szövetségi bíró hadifogolynak minősítette.

Noriegát 1999 júliusában Párizsban távollétében elítélték kábítószerkereskedelemből származó 3 millió dollár tisztára mosásának vádjával. Párizs később beleegyezett, hogy új bírósági eljárást folytat le az ügyben, az amerikai kormány pedig támogatásáról biztosította az extábornok kiadatására vonatkozó francia kérést.

Noriega jó magaviselete miatt már 2007. szeptember 9-én szabadulhatott volna a börtönből, de a francia kiadatási kérelem miatt máig sem nyerte vissza szabadságát.