Valér
-2 °C
0 °C

A keresztény jótékonysági egylet tagadja a gyerekcsempészés vádját

2010.01.31. 20:18

A haiti hatóságok által 31 gyermek "ellopásával" gyanúsított amerikaiak tagadják a vádat, és azt hangoztatják, hogy éppen a gyermekcsempészet ellen küzdöttek, segíteni akartak a gyerekeknek. "Tekintve a zűrzavaros helyzetet, amelyben a (haiti) kormány jelenleg van, csak azt akartuk csinálni, amit helyesnek tartottunk" – mondta Laura Silsby, a kis csoport vezetője vasárnap az Idaho Press-Tribune című újságnak. A "Menedék a Gyermekek Új Életéért" elnevezésű szervezet keresztény jótékonysági egyletnek mondja magát. A tíz amerikait Haiti és a Dominikai Köztársaság határán fogták el. Marie-Laurence Jocelyn Lassegue kulturális miniszter közlése szerint az amerikaiak "az igazságszolgáltatás kezében vannak".

Mint vasárnap újságíróknak elmondta, a rendőrök a határon "egy autóbuszt láttak, amelyben sok gyerek volt. Amikor a gyerekekre vonatkozó dokumentumokat kérték (az amerikaiaktól), olyanokat nem tudtak felmutatni", ezért "a rendőrök úgy döntöttek, hogy Port-au-Prince-be kísérik a buszt". "Így nem lehet kihasználni a mi nyomorúságunkat" - tette hozzá Jocelyn Lassegue. Az Egyesült Államok port-au-prince-i nagykövetsége megerősítette vasárnap, hogy "tíz amerikait tartanak fogva a haiti hatóságok a haiti bevándorlási törvények állítólagos megsértéséért". (Eredetileg, szombaton a haiti szociális és munkaügyi miniszter is tíz főről beszélt, majd ezt vasárnap kilencre módosította.)

Az amerikai követség képviselői találkozhattak a fogva tartottakkal, és "kapcsolatban állnak a haiti hatóságokkal"– tette hozzá a külképviselet. A washingtoni kormányzat szerdán türelemre intette a haiti gyermekek örökbe fogadására váró szülőjelölteket, amíg megszületnek az "átlátható" eljárások a hibák és a gyermekcsempészet elkerülése érdekében.