Őrizetben Bosznia-Hercegovina elnökségének egyik volt tagja

2010.03.01. 20:49

Őrizetbe vették rendőrök a londoni Heathrow reptéren Ejup Ganicsot hétfőn. Bosznia-Hercegovina elnökségének volt tagja ellen Szerbia adott ki nemzetközi elfogató parancsot katonák meggyilkolásának, illetve a Genfi Egyezmény megsértésének gyanújával.

Február végén már kis időre feltartóztatták a londoni repülőtéren Ganicsot, majd elengedték. Akkor azt mondta Sznezsana Malovics szerb igazságügyi miniszter, hogy Nagy-Britannia igazságügyi szerveihez kérelmet nyújtottak be, hogy szolgáltassák ki Ejup Ganicsot, a válasz pedig az volt, hogy a kérelem kézbevételétől számítva 24 órán belül meghozzák a döntést.

A 63 éves Ganics azt mondta a februári végi esettel kapcsolatban a szarajevói tévének: "Belgrádból terjesztik" azt a valótlan hírt, hogy szerb körözőlevél alapján tartóztatták fel.

Tavaly májusban Szarajevó azt követelte az Interpoltól, hogy vonja vissza 19 egykori vezető boszniai tisztségviselő ellen kiadott elfogató parancsát. A nemzetközi körözést Belgrád kérésére adták ki egy 1992-ben Szarajevóban elkövetett mészárlás miatt, amelyben jugoszláv katonák haltak meg. Boszniában eddig senkit se vontak felelősségre a történtek miatt.

A "Dobrovoljacka utcai bűntényként" ismertté vált eset 1992. májusában történt, miután Bosznia bejelentette kilépését Jugoszláviából, a boszniai szerbek pedig ostromgyűrűbe zárták Szarajevót. A jugoszláv hadsereg néhány egysége Szarajevóban maradt, de egy megállapodás révén szabad elvonulást kapott. Az ENSZ-békefenntartókkal az élen visszavonuló csapatokat azonban a boszniai hadsereg megtámadta, miután elterjedtek a hírek arról, hogy a boszniai szerbek fogságba ejtették Alija Izetbegovics boszniai elnököt. Belgrádi adatok szerint a Dobrovoljacka utcában 42 jugoszláv katonát és tisztet öltek meg, további 73-at megsebesítettek, illetve 215-öt fogságba ejtettek.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla