Srebrenicai vérengzés: vádemelés egy rendőrparancsnok ellen

2010.03.14. 12:22

Szarajevóban vádat emeltek egy boszniai szerb férfi ellen több mint ezer srebrenicai muzulmán 1995-ben történt lemészárlása miatt. A 43 esztendős Nedjo Ikonic a boszniai szerbek egyik rendőri alakulatának parancsnokaként 1995 júliusában megszervezte az etnikai tisztogatást és személyesen ő adott parancsot az áldozatok legyilkolására, olvasható a Szarajevóban szombaton nyilvánosságra hozott vádiratban.

Ikonicot idén januárban adta ki az Egyesült Államok Boszniának. A boszniai szerbek a kelet-boszniai muzulmán enklávé, Srebrenica elfoglalása után 1995 júliusában összesen mintegy nyolcezer muzulmán férfit és fiút végeztek ki.

A fenti, a II. világháború utáni legsúlyosabb európai háborús bűntett miatt a hágai Nemzetközi Törvényszék vádat emelt a boszniai szerb hadsereg parancsnoka, Ratko Mladic ellen, aki évek óta szökésben van. A boszniai szerbek egykori vezetőjének, az őrizetben lévő Radovan Karadzicnak egyebek között a srebrenicai mészárlás miatt is felelnie kell a hágai törvényszék előtt az ellene folyó perben.  • Tippek
  • Biztosítás