Gyula
7 °C
20 °C

Szavazásra bocsátja támogatását egy iraki párt

2010.04.02. 13:40

Népszavazást tartanak Irakban pénteken a Muktada asz-Szadr síita radikális hitszónok vezette iraki mozgalom szervezésében, hogy eldöntsék, melyik miniszterelnök-jelöltet támogassák. A konzultáció bárki számára nyitott, de várhatóan többségében Szadr mozgalmának szimpatizánsai fogják leadni voksukat. Kurdisztán kivételével Irak valamennyi tartományában lehet szavazni. Az AFP hírügynökség tudósítója szerint a párt tagjai mozgóurnákkal Bagdad utcáit járják.

A szavazócédulákon Núri al-Máliki hivatalban levő kormányfő, a parlamenti választásokon győztes pártot vezető Ijád Allávi, Ádel Abdel-Mahdi síita alelnök, Ibráhim al-Dzsaafari volt síita miniszterelnök, illetve Dzsafer asz-Szadr, egy 1980-ban meggyilkolt síita ajatolláh fiának neve szerepel.

Szadr mozgalmának szóvivője elmondta, hogy a népszavazás, amelynek eredménye jogilag nem kötelező erejű, szombat estig tart. A szadristák 40 képviselői helyet szereztek a március elején tartott választásokon a 325 fős parlamentben. Azt ígérik, hogy a többi párttal folytatandó koalíciós tárgyalások során figyelembe veszik majd a referendum eredményét. Ijád Allávi volt miniszterelnök listája 91 mandátumhoz jutott, szorosan mögötte 89 mandátummal futott be második helyen Máliki pártja. Az eredmények alapján Allávi felhatalmazást kapott, hogy megkezdje a kormányalakítási tárgyalásokat, de nem biztos, hogy sikerrel is fog járni.