600 halott, 10 ezer sérült a kínai földrengésben

2010.04.15. 06:57

Már csaknem hatszáz halottja és tízezer sebesültje van a szerdai, Kína északnyugati részén történt földrengésnek - közölték csütörtökön helyi illetékesek. A mentőalakulatok versenyt futnak az idővel, hogy minél több túlélőt találjanak a romok alatt.

Több ezer ember töltötte a hideg éjszakát a szabad ég alatt, miután házaik a földdel váltak egyenlővé a Richter-skála szerinti 6,9-es erősségű földmozgás után. A természeti katasztrófa leginkább a hegyvidéki Jüshu megyét érintette: itt csaknem minden ház összeomlott.

Helyi illetékesek szerint a halálos áldozatok száma tovább nő majd, mivel még sokan - köztük több gyerek - lehetnek a romok alatt és vannak olyan összedőlt iskolák, amelyekhez még hozzá sem férnek a mentőalakulatok.

Hu-Csintao kínai elnök több mint 5000 főből - köztük 700 katona - álló mentőalakulatot küldött a természeti katasztrófa által érintett területre. A kínai kormány emellett több mint 29 millió dollárnak megfelelő összeget szabadított fel gyorssegélyként. Ötezer sátrat és ötvenezer takarót küldenek a szerencsétlenül jártaknak.

A helyi idő szerint szerda reggel történt földmozgás és az azt követő több utórengés miatt utak mentek tönkre, földcsuszamlások történtek, megszakadt a telefonösszeköttetés a térségben és az áramellátás is akadozik.

A sebesültek számát csaknem 10 ezerre becsülik, de eddig több mint 900 túlélőt sikerült élve kihúzni a romok alól. A mentést az is nehezíti, hogy a következő napokra erős szelet és jégesőt jósolnak a meteorológusok.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport