Elmaradhat Kaczyński temetése a vulkáni hamu miatt

2010.04.16. 10:53

Lengyelországban elhalaszthatják a repülőszerencsétlenségben meghalt lengyel elnök, Lech Kaczyński vasárnapra tervezett temetését, a vulkáni hamu miatt kialakult légiközlekedési káosz miatt. Ezt a lengyel elnöki hivatal egyik tisztságviselője közölte pénteken, az RMF lengyel kereskedelmi rádiónak nyilatkozva.

A temetés elhalasztása „nagyon komoly lehetőség, amelyet mindeféleképpen meg kell fontolni” – jelentette ki Jacek Sasin, az elnöki hivatal helyettes vezetője. Ezt azután közölte, hogy a szerdán kitört izlandi vulkán hamuja miatt majdnem a teljes lengyel légteret le kellett zárni. Egyedül az ország déli részén található Krakkó és Rzeszów repülőterei fogadnak gépeket.

Kaczyńskit a krakkói vár katedrálisában temetik el. A temetésre több tucatnyi külföldi állam- és kormányfőt várnak. Lengyel tisztségviselők csütörtökön azt közölték, hogy majdnem nyolcvan repülőgép fog leszállni vasárnap délelőtt a krakkói repülőtéren, egy hat és fél órás időszak alatt. Néhányan a temetésre érkező előkelőségek közül egy Karakkótól száz kilométernyire található repülőtérre érkeznének, az eredeti tervek szerint.